Bolayo teeltpot op Summer of Innovation in het WHC

De Bolayo teeltpot neemt deze zomer deel aan de Summer of Innovation in het World Horti Center in Naaldwijk. Deze inspirerende expositie bomvol innovaties is de hele zomer te bezoeken en er zijn diverse begeleide tours langs de tentoonstelling. Onze nieuwe, innovatieve, duurzame teeltpot Bolayo mocht daar natuurlijk niet ontbreken. Maandag 20 juli  was er een opening waar iedere deelnemer een korte pitch over de innovatie mocht houden. Dit was heel interessant, met leuke deelnemers. De Summer of Innovation is geopend tot 4 september 2020 en zeker een (online) bezoekje waard.

Kijk op de website voor informatie en openingstijden.

Pitch tijdens de opening van de Summer of Innovation

Bolayo teeltpot betreedt de markt

Deze week is de Bolayo teeltpot voor het eerst door een teler op de markt gebracht. De pot maakt deel uit van het plasticvrije concept van Mulders Sierteelt uit Middelbeers. De plasticvrije Physalis Peruviana (Inca Goudbes) van Mulders Sierteelt, met de duurzame Bolayo teeltpot, is in september 2019 genomineerd voor de Greennovation Award. Nu is dit nieuwe, innovatieve concept voor het eerst te koop via de veiling of FloraExchange.

De eetbare Physalis Peruviana (Inca Goudbes) is door Mulders Sierteelt gecertificeerd duurzaam geteeld, met het certificaat MPS Global GAP FV voor de teeltomstandigheden en het certificaat MPS GRASP voor de sociale omstandigheden. Daarnaast heeft Mulders Sierteelt een bijenhotel op het erf en er wordt het restwater opgevangen in een biosloot, op natuurlijke wijze gereinigd en hergebruikt. Hiervoor ontving Mulders Sierteelt in 2018 de Agrofoodpluim van de provincie Brabant.

De plant is gekweekt en uitgeleverd in de duurzame Bolayo teeltpot in plaats van een plastic teeltpot. Deze pot bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen en is biodegradeerbaar. Het vervangen van de plastic teeltpot vermindert het fossiele grondstoffengebruik, voorkomt plastic zwerfafval en reduceert daarnaast de CO2-belasting.  De innovatieve Bolayo pot blijkt een verantwoorde vervanger van de plastic pot in diverse teelten. De pot doorstaat het proces van oppotten en teelt en zorgt uiteindelijk voor een mooi en natuurlijk product voor de consument.

De pot in combinatie met de Physalis Peruviana, die de consument de mogelijkheid biedt om de gezonde Inca Goudbes in eigen tuin te telen, is een uniek concept. Zowel wat betreft de plant als het materiaal om te telen. Het verkoopconcept van de plasticvrije Inca Goudbes wordt compleet gemaakt met een plasticvrij etiket en een kartonnen Ecoclicktray. Hierdoor zijn alle elementen van plastic vervangen voor duurzame alternatieven van natuurlijke materialen. Dit concept is hét bewijs dat de plasticvrije plant voor diverse teelten tot de mogelijkheden behoort.

Artikel in Opinieblad Forum

In het opinieblad Forum van VNO-NCW staat in deze editie een interview met de eigenaren van WPT Biobased, Mart van Tol en René Wesselman, over hoe het nieuw materiaal van de Bolayo teeltpot niet past in de huidige regelgeving. Het artikel heet “Dit goede idee mag niet bij het GFT”.

Op de website van Bolayo is er een uitleg over de regelgeving en biodegradatie en de discussie hierover. Op dit moment mag pot en plant bij het GFT afval, zoals beschreven in het Landelijk Afvalbeheersplan, de LAP3-lijst.

René Wesselman WPT Biobased
Foto © Sam Rentmeester

WPT Biobased ontvangt innovatiebudget

Vanuit de provincie Zuid-Holland en Innovation Quarter ontvangt WPT Biobased een prachtige bijdrage aan de ontwikkeling van de Bolayo teeltpot. Vanuit P>Act (Plastic Act) was er een Challenge voor projecten die als doel hadden het gebruik van fossiele grondstoffen voor plastics terug te dringen of plastic uit het milieu te halen.

Met een projectplan voor het verder ontwikkelen en verbeteren van de Bolayo Teeltpot heeft WPT Biobased een innovatiebudget van € 50.000,- gewonnen. Hiermee zal de bestaande pot verbeterd worden en zullen er nieuwe varianten ontwikkeld worden. Dankzij dit budget kan de time-to-market verkort worden en wordt de slagingskans van de duurzame teeltpot groter. We zijn dan ook  heel blij met dit innovatiebudget.

Link naar Innovation Quarter nieuwsbericht

Pitch op platformdag Groene Hart Werkt

Op woensdag 27 november heeft WPT Biobased gepitcht op de Platformbijeenkomst “Het Groene Hart Werkt”. Dit is hét regionale platform voor circulaire economische initiatieven in het Groene Hart. WPT Biobased heeft hier gepitcht over Bolayo, de duurzame teeltpot, en wat deze voor de teler en consument kan betekenen.  Samen met telers zijn we op zoek naar een retailer die met ons de plasticvrije plant op de markt wil brengen. De aftermovie is nu online.

 

Bolayo teeltpot genomineerd voor Greenovation Award

De Bolayo teeltpot van WPT Biobased is samen met Mulders Sierteelt genomineerd voor de Greenovation Award, met de inzending “Physalis Peruviana (Inca Goudbes) in duurzame Bolayo teeltpot” .

De eetbare Physalis Peruviana (Inca Goudbes) wordt door Mulders Sierteelt gecertificeerd duurzaam geteeld, zowel qua teeltomstandigheden als sociale omstandigheden. De plant wordt plasticvrij geteeld met onze Bolayo teeltpot en plasticvrij geleverd met een label van Joh. Enschede Amsterdam.

Het hele concept bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen en is biodegradeerbaar, het vermindert het gebruik van plastic en fossiele grondstoffen, voorkomt plastic zwerfafval en reduceert de CO2-belasting. De pot en verpakking in combinatie met de Physalis Peruviana, die de consument de mogelijkheid biedt om de gezonde Inca Goudbes in eigen tuin te telen, is een uniek concept.

De Greenovation Award is uitgereikt tijdens door Royal Flora Holland tijdens de Trade Fair Aalsmeer 2019 aan Van der Vossen, met een plastivrije bol op pot. Dit is een concept waarbij de bol op pot wordt gekweekt in een plastic pot, maar voor uitleveren aan de klant wordt overgepot in een papieren pot. Dit kan nog beter, want met de Bolayo pot zou deze plastic pot overbodig worden. Lees over alle genomineerden op:

https://www.tradefairaalsmeer.com/en/greenovation-nominations/

WPT Biobased wordt Proud Member van Benefits of Nature

WPT Biobased is Proud Member geworden van Benefits of Nature. Door lid te worden van Benefits of Nature onderschrijft WPT Biobased de behoefte aan meetbare verbeteringen in de duurzaamheid van de tuinbouwsector.

Benefits of Nature ziet drie stappen in verduurzaaming.

METEN – Efficiënt verduurzamen begint met meten: hoe duurzaam is het bedrijf? Door te meten wordt inzicht verkregen in waar het snelst, goedkoopst en gemakkelijkst kan worden verduurzaamd.

VERBETEREN – Hoe kan de duurzaamheid dan worden verbeterd? Het kan zo simpel zijn als overschakelen op duurzame energie of het ene middel te vervangen door het andere. Dit weten we door eerst te meten!

INNOVEREN – Grote stappen in duurzaamheid kunnen worden gezet door in de keten samen te werken om nieuwe producten en systemen te ontwikkelen. Samen kunnen we verduurzamen én de marges verhogen!

WPT Biobased onderschrijft en ondersteunt de aanpak van Benefits of Nature en wil met het netwerk van founding fathers en proud members bijdragen aan een duurzamere tuinbouwsector.

Kijk voor meer informatie op de website van Benefits of Nature

WPT Biobased aanwezig bij Horti Heroes Mastertrack

WPT Biobased was aanwezig bij de Mastertrack “High performance company” van de Horti Heroes.

Hier leerden we van Paul Rulkens hoe we grote ambitieuze doelen het snelst/best konden halen, door het scheppen van helderheid, en het houden van focus in de executie.

Daarnaast leerden we van Linda van Aken hoe je eigenaarschap kan creëren in een onderneming. Dit kan door middel van een techniek die “deep democraty” heet, waarbij iedereen een stem heeft.

We hebben een hoop opgestoken om de startup WPT Biobased weer een stukje dichter bij het doel, de grootschalige marktintroductie van een duurzame teeltpot, te brengen.

WP Trading trots op podiumplaats bij Rabobank Duurzame Innovatieprijs

Op 21 maart 2018 vond de finale van de Rabobank Duurzame Innovatieprijs plaats. WP Trading was één van de drie finalisten in de categorie Circulaire Economie.

De jury heeft de inzendingen zorgvuldig beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit. Wat de jury van de innovatie van WP Trading vindt:

“WP Trading is genomineerd vanwege de combinatie van de duurzame innovatie (het bioresin) en het gemak voor de gebruiker. Daarbij wordt de hele keten meegenomen: de teler, retailer en de consument. De innovatie is haalbaar en schaalbaar en heeft grote potentie. WP Trading heeft een goed en stevig netwerk en daarmee op alle criteria een goede score.”

Tijdens de uitreiking werden van alle finalisten een video getoond:

WP Trading is helaas niet uitgeroepen tot winnaar van de Duurzame Innovatieprijs in de categorie Circulaire Economie.  We zijn natuurlijk wel ontzettend trots op het behaalde resultaat!