Bolayo teeltpot betreedt de markt

Deze week is de Bolayo teeltpot voor het eerst door een teler op de markt gebracht. De pot maakt deel uit van het plasticvrije concept van Mulders Sierteelt uit Middelbeers. De plasticvrije Physalis Peruviana (Inca Goudbes) van Mulders Sierteelt, met de duurzame Bolayo teeltpot, is in september 2019 genomineerd voor de Greennovation Award. Nu is dit nieuwe, innovatieve concept voor het eerst te koop via de veiling of FloraExchange.

De eetbare Physalis Peruviana (Inca Goudbes) is door Mulders Sierteelt gecertificeerd duurzaam geteeld, met het certificaat MPS Global GAP FV voor de teeltomstandigheden en het certificaat MPS GRASP voor de sociale omstandigheden. Daarnaast heeft Mulders Sierteelt een bijenhotel op het erf en er wordt het restwater opgevangen in een biosloot, op natuurlijke wijze gereinigd en hergebruikt. Hiervoor ontving Mulders Sierteelt in 2018 de Agrofoodpluim van de provincie Brabant.

De plant is gekweekt en uitgeleverd in de duurzame Bolayo teeltpot in plaats van een plastic teeltpot. Deze pot bestaat uit 100% natuurlijke grondstoffen en is biodegradeerbaar. Het vervangen van de plastic teeltpot vermindert het fossiele grondstoffengebruik, voorkomt plastic zwerfafval en reduceert daarnaast de CO2-belasting.  De innovatieve Bolayo pot blijkt een verantwoorde vervanger van de plastic pot in diverse teelten. De pot doorstaat het proces van oppotten en teelt en zorgt uiteindelijk voor een mooi en natuurlijk product voor de consument.

De pot in combinatie met de Physalis Peruviana, die de consument de mogelijkheid biedt om de gezonde Inca Goudbes in eigen tuin te telen, is een uniek concept. Zowel wat betreft de plant als het materiaal om te telen. Het verkoopconcept van de plasticvrije Inca Goudbes wordt compleet gemaakt met een plasticvrij etiket en een kartonnen Ecoclicktray. Hierdoor zijn alle elementen van plastic vervangen voor duurzame alternatieven van natuurlijke materialen. Dit concept is hét bewijs dat de plasticvrije plant voor diverse teelten tot de mogelijkheden behoort.